Ik heb op internet opgezocht voor tips hoe je jouw kind leert om te gaan met geld. Op de site van NIBUS vind je allerlei tips en verschillende ontwerpen over hoe je jouw kind met geld leert omgaan.
Een samenvatting hiervan vind je hieronder.
1. Zakgeld
het ene kind is het andere kind niet. Maar de richtlijn van NIBUD is ongeveer 6 jaar. In het begin zal je kind al het geld meteen uitgeven, maar in de loop van de tijd wordt het bewuster van het geld en de verloop van tijd.
Volgens de NIBUd is het aan te raden om fysiek geld te geven zodat ze de waarde van geld leren kennen. En op 1 bepaald moment in de week of maand. En spreek duidelijk met je kind af hoeveel zakgeld ze krijgen. En straf je kinderen niet met je krijgt geen geld als ze stout zijn geweest.
2. Leer je kind sparen.
Kinderen willen al vroeg dingen hebben. Vanaf 8 jaar kan je jouw kind leveren te begrijpen dat ze soms geld opzij moeten zetten om iets te kopen. En dat daar tijd over heen gaat. En is de wens van het kind groot dan kan je ze extra klusjes laten doen en een vergoeding voor geven. En dit geld dan apart laten zetten.
Met wat oudere kinderen kun je samen een bankrekening openen om geld apart te zetten.
3. Een spaarplan maken
Vindt jouw kind sparen nog lastig? Maak dan samen een spaarplan. Hieronder zie je hoe je dat stap voor stap aanpakt.
Het blijkt dat 84% van de consumenten die als kind over geld leerden, sparen vaker op latere leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek naar financiele opvoeding door het Nibud.
Want als ze groter zijn moeten ze hun grote uitgaven ook plannen. En van tevoren nadenken over een aankoop.
Een leuke vrolijke of stoere spaarpot helpt natuurlijk goed bij het sparen. Het werkt motiverend om de spaarpot steeds verder gevuld zien worden.
Een ander idee: verzin een leuk doel voor je kinderen om te sparen. Bijvoorbeeld voor een spel of tijdschrift. Iets kleins in ieder geval. Samen kan je dan een plan maken of een leuke poster met vakjes waarin jouw kind iedere keer een vakje kan kleuren als ze hun spaardoel hebben gehaald voor die week. En als alle vakjes zijn gevuld hebben ze het doel bereikt.
4. Miskopen
Ga in gesprek met je kinderen na een miskoop. Hoe zou je het volgende keer anders doen? Kom niet in de verleiding om je kind het geld te lenen. Dat is heel moeilijk maar zo leren kinderen dat ze keuzes moeten maken en niet alles tegelijk kunnen uitgeven.
Op de site van NIBUD vind je meer tips bijvoorbeeld over kleedgeld, of een spaarplan van jou voor je kind.
Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. En zoek je nog een leuke houten spaarauto dan heb ik die in mijn webwinkel staan. 3 formaten.